top of page

Traumer

Ordet traume stammer fra græsk og betyder brud eller sår. Et traume kan være knyttet til hvilken som helst oplevelse, hvor vi overvældes af høje grader af stress, som efterlader os tilbage forandrede uden samme forbindelse med vores krop.

Hvad er et traume?

Traumer kan være knyttet til enkeltstående hændelser som et choktraume eller gentagne oplevelser som et komplekst traume. Det kan også være en kombination. Uanset hvad der er sket, handler traumer om at have været udsat for overvældelse af høje grader af stress. Oplevelsen heraf er helt individuel og kan være omsluttende ensom og smertefuld at bære på alene. 

 

Adskillelsen og påvirkningen af choktraumer og komplekse traumer er ikke så skarp i praksis som listet her, men som en forståelsesramme kan du se nogle kendetegn og forskelle. Choktraumer opstår ved afgrænsede ydre og pludselige trusler eller ulykker, hvor livet er i fare eller det opleves sådan. De komplekse traumer knytter sig til længerevarende hændelser, der udspiller sig relationelt og følelsesmæssigt og kan handle om vold og overgreb, fysiske og emotionelle svigt, sygdom og misbrug i hjemmet og mange andre store som mere subtile oplevelser. 

Choktraumer

Kortvarige

Knyttet til konkrete hændelser

Livsfarlig eller oplevelsen heraf

Domineret af frygt

Påvirker nervesystem, tankemønstre og adfærd

Komplekse traumer

Længerevarende

Knyttet til gentagne hændelser

Identitets truende

Domineret af skam og skyld

Påvirker nervesystem, tankemønstre, følelser, adfærd, relationer og selvbillede

Kroppens reaktion på traumer

Når vi oplever traumatiske hændelser, sætter kroppen i alarmberedskab. Amygdala, som er et lille område i hjernens tindingelap, sender besked til hypothalamus, hvorfra der frigives stresshormonerne adrenalin og kortisol i blodet, som aktiverer det sympatiske nervesystem. Pulsen stiger og nervesystemet gør os beredte på instinktivt at kunne kæmpe eller flygte væk fra den situation vi befinder os i.

 

 

Hvordan vi præcist reagerer ligger udenfor vores bevidste kontrol. Vi kan opleve, at vi i stedet for at kæmpe eller flygte fastfryser og ikke er i stand til at komme væk fra situationen og bringe os i sikkerhed. I volds- og overgrebssituationer vil impulsen til at flygte eller kæmpe være der, men ofte er muligheden ikke tilstede. Mange vil opleve at "forlade sig selv" og kan måske gengive dele af oplevelsen, som at se sig selv udefra. Dette kan være så overvældende, at oplevelserne kun kan huskes i brudstykker eller slet ikke. Som overlevelsesmekanisme brydes helheden op og sorteres fra i den bevidste erindring.

 

 

Mange mennesker der har traumatiske oplevelser med sig, oplever at det kan skabe store problemer i nutiden, som særligt kan komme til udtryk i evnen til at indgå og vedvarende være i nære relationer. Kroppens tavse viden har magt og evnen til at regulere og berolige nervesystemet er stærkt svigende. Nervesystemet tror stadigt, at der er fare på færde.

 

 

Nogle har oplevelsen af, ikke at kunne falde til ro sammen med andre, er vagtsomme og kan have et udpræget behov for at trække sig og klare sig selv, fordi at det føles mest trygt sådan. Mistillid og angsten for at blive forladt kan bevirke, at nogen har svært ved eller måske helt undgår, at indgå i forhold eller nære relationer. Gode intentioner fra et andet menneske kan mødes med mistro, kontrol og jalousi og omsorgsfulde handlinger og ord mistolkes.

Traume
"Traumer ligger ikke i selve begivenhederne, men i nervesystemet som stivnede rester af energi, der ikke er blevet forløst og frigjort."

Peter Levine

Bearbejdning af traumer

 

Har du traumatiske oplevelser med dig, vil jeg have et særligt fokus på, at vi afstemmer, at vi i dit tempo, taler om den del af din fortælling, du er klar til. Et skridt ad gangen. Det kan være, at det er første gang, at du får sat ord på dine oplevelser og ikke længere skal bære tingene alene.

 

 

I kombination med samtale kan vi aftale, at inddrage øvelser, der kan have en positiv indvirkning på din proces.

bottom of page